1.1.12 Ambulante handel

Om een activiteit als ambulante handelaar uit te oefenen, moet u in het bezit zijn van een leurkaart. 

  • Om uw activiteit op een van de wekelijkse markten in de stad uit te oefenen, hebt u naast een leurkaart ook een (schriftelijke) stedelijke machtiging nodig en moet u een vergoeding voor uw staanplaats betalen.
  • Om producten of diensten te verkopen in het openbaar domein of op plaatsen die toegankelijk zijn voor het publiek, hebt u naast een leurkaart ook een (schriftelijke) stedelijke machtiging nodig. Dit geldt ook voor het plaatsen van reclame of een uithangbord.


Deze maatregelen zijn ook van toepassing op uitbaters van een vaste handelszaak die af en toe op de openbare weg verkopen (tijdens rommelmarkten, feesten enz.).

Als u het voetpad benut voor commerciële activiteiten, moet u altijd een doorgang van 1,50 meter vrij laten. 

  • Voor deur-aan-deurverkoop moet u over een leurkaart beschikken die toelaat om bij de consument aan huis te verkopen (machtiging als werkgever met vermelding van alle gemachtigde plaatsen, met inbegrip van de woonplaats van de consument of machtiging als aangestelde B). Die moet u voor elke verkoop aan de klant tonen. De verkoop ten huize van de consument is niet toegestaan voor 8 uur en na 20 uur. 


Klik op de volgende link voor meer informatie over de activiteit van ambulante handelaar (voorwaarden, procedures enz.):
http://economie.wallonie.be/Dvlp_Economique/Projets_thematiques/Regionalisation/commerce_ambulant.carte.html